Conducătorul Eparhiei de Cerkasy a comparat Biserica Ortodoxă Ucraineană cu o mamă în vârstă care este bătută și alungată din casa ei de copiii nerecunoscători.

Mitropolitul Teodosie de Cerkasy și Kaniv al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în predica sa dedicată drepților Ioachim și Anna, a atins subiectul important al responsabilității Bisericii față de societate și a stării poporului ucrainean, relatează Eparhia de Cerkasy.

Mitropolitul i-a îndemnat pe credincioși să reflecteze asupra motivului pentru care Biserica se confruntă acum cu presiuni și persecuții, subliniind că cauza este eșecul Bisericii în cultivarea spirituală a societății civile.

Mitropolitul Teodosie a notat că, spre deosebire de Biserica Ortodoxă Ucraineană, care nu are instituții de învățământ pentru mireni, Biserica Greco-Catolică din Ucraina s-a implicat activ în educația tinerilor. Absolvenții Universității Catolice Ucrainene au obținut un succes semnificativ în jurnalism, afaceri și serviciul public, iar acum influențează opinia publică a poporului ucrainean. “Acesta este marele nostru neajuns. Și nu putem da vina pe nimeni că suntem bătuți, alungați și interziși. Nu am educat societatea civilă. Am construit și sărbătorit – și a fost necesar să construim și să sărbătorim – dar trebuia să nu uităm de misiunea noastră de iluminare”, a spus mitropolitul.

El a făcut o analogie între Biserică și o mamă care este alungată din propria casă de copiii ei, deși și-a dedicat întreaga viață creșterii lor. “Acum suntem alungați din propria noastră casă, la fel cum un fiu sau o fiică lipsită de respect își alungă mama în vârstă din casa pe care a construit-o toată viața. În mod similar, Biserica istorică a poporului nostru, care l-a modelat, este acum scoasă afară ca o mamă bătrână. Dar aceasta este vina noastră”, a accentuat mitropolitul Teodosie, adăugând că Biserica trebuie să-și recunoască responsabilitatea.

El a îndemnat clerul și mirenii să se pocăiască, subliniind că numai prin recunoașterea greșelilor, Biserica poate găsi o cale de a recupera ceea ce a fost pierdut. “Ce ar trebui să facem acum? Ce ar trebui să facă o mamă când copiii ei se comportă astfel –o bat și o alungă din casă? În primul rând, trebuie să-și recunoască vinovăția și să se pocăiască. O astfel de mamă trebuie să se pocăiască pentru felul în care și-a crescut copiii ei. Iar noi, membrii Bisericii, trebuie să ne pocăim pentru eșecurile noastre”, a spus mitropolitul. El a subliniat că Biserica s-a bazat prea mult pe autoritatea ei spirituală și pe influența sa istorică, presupunând că nimeni nu se va atinge de ea: “Ne-am gândit că se va trece cumva… Dar aceast lucru s-a întâmplat. Și trebuie să ne pocăim pentru aceasta”.

Totuși, potrivit mitropolitului Teodosie, Biserica nu trebuie să strige sau să-i blesteme pe cei care o persecută. “E prea târziu. Trebuia să se facă aceasta mai devreme”, a subliniat el. În schimb, arhiereul a îndemnat la rugăciune, comparând-o cu rugăciunea unei mame pentru copiii ei răzvrătiți. “O mamă nu va justifica greșelile copiilor săi, dar nu îi va pedepsi sever. După pocăință, se va ruga. Dacă o mamă se roagă pentru copilul ei cu dragoste, cu siguranță îl va salva prin rugăciunile ei”, a subliniat el.

Mitropolitul Teodosie este convins că dacă Biserica se roagă pentru oamenii săi cu aceeași dragoste cu care se roagă o mamă pentru copiii ei, Dumnezeu va auzi aceste rugăciuni. “Chiar și dacă ne vor persecuta, ne vor alunga și ne vor bate, dar acesta este poporul nostru și noi suntem răspunzători pentru el înaintea lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu este Tatăl în casa noastră. Și “cui Biserica nu-i este mamă, aceluia Dumnezeu nu-i este tată”. Deci, de dragul mântuirii, de dragul iubirii pentru poporul nostru, trebuie să ne rugăm”, a spus mitropolitul.

Potrivit ierarhului, Domnezeu mântuiește oamenii prin suferință, întristare și încercări și prin rugăciunile Bisericii oamenii se vor putea întoarce la rădăcinile lor duhovnicești. “Dacă ne rugăm așa, înțelegeți, pot să ne alunge din toate bisericile și mănăstirile, dar cu Biserica nu se va întâmpla nimic. Poți alunga o mamă bătrână din casa ei, dar nu va muri din aceasta cauză. Dacă ne vom ruga, oamenii își vor reveni în fire și se vor întoarce la mama lor – Biserica istorică”, a încheiat mitropolitul Teodosie, exprimându-și încrederea că Biserica își va primi mereu copiii pierduți și îi va ajuta să regăsească drumul către Dumnezeu.

UJO a scris mai devreme că o publicație greacă a publicat un discurs rostit de mitropolitul Teodosie de Cerkasy și Kaniv la Tribunalul de circumscripție Kievo-Sviatoșin, numind-ul “remarcabil”.

Preluat de pe site-ul: https://spzh.live/ro/